Gripande sammanfattning av en karriär

Kris Kristofferson är en av de stora amerikanska låtskrivarna och har för alltid skrivit in sig i musikhistorien med låtar som Me and Bobby McGee, Sunday morning coming down och Help me make it through the night. Hans låtar har spelats in av artister som Johnny Cash, Elvis Presley, Janis Joplin och Willie Nelson – för att bara nämna några. Men han är också artist i sin egen rätt, ständigt turnerande och med mängder av skivor bakom sig – och dessutom hyllad skådespelare.

På senare år har han främst turnerat själv med sin gitarr. Det är också så vi möter honom på det nysläppta dubbelalbumet An evening with Kris Kristofferson, inspelat vid en konsert i London i september 2013. Vi får 34 låtar från hela hans karriär. Här finns alla klassiker, som de tidigare nämnda, och en del nyare låtar, som Feeling mortal.

Det är en fantastisk låtskatt han plockar fram, och han sjunger från hjärtat, med en röst som blivit allt skrovligare med åren (78 år nu i oktober) till ett bitvis trevande spel på en ibland tveksamt stämd gitarr. I vissa stunder finns magin där – som i To beat the Devil och den alltid lika starka Why me, Lord? – men ibland blir det kanske lite för pliktskyldigt och aningen svajigt.

Som helhet dock en gripande sammanfattning av ett musikaliskt livsverk och en artist som alltid satt hjärtat, empatin och människokärleken främst.

KRIS KRISTOFFERSON
An evening with Kris Kristofferson – The Pilgrim; Ch 77
(Virgin/Border)
Betyg: 3 (av 5)

(Recensionen har publicerats i tidningen Dagen.)

Det här inlägget postades i Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.