Hoppa till innehåll

En biodlare förklarar var man bör förvara honung. Köksskåpet är ett dåligt ställe.

Honung är en hälsosam och god produkt som kan förvaras under lång tid.

Honung är en hälsosam och god produkt som kan förvaras under lång tid. Men alla ställen är inte lämpliga för förvaring av honung. En biodlare från Wąchock förklarar var man bäst förvarar honung för att den ska behålla sina egenskaper.

Många av oss förvarar honung i köksskåpen utan att inse att det kan vara en dålig plats för denna läckra produkt. Biodlaren Wojciech Margowniczy avslöjar var man bäst förvarar honung och undanröjer tvivlen om huruvida honung verkligen är en oförstörbar produkt. Upptäck varför rumstemperatur och närhet till värmekällor kan skada din favoritdryck.

Hemligheterna med att förvara honung – tips från en biodlare

Förvara honung i kylskåpet.

Wojciech Margowniczy, biodlare från Wąchock, svarade på frågan om honung kan förvaras i rumstemperatur. Det visar sig att rumstemperatur inte är det bästa valet. Den bästa temperaturen för honung är under 18 grader Celsius, vilket ofta anges på etiketterna. Kylskåpsdörren, skafferiet eller källaren är bättre platser än köksskåpet eller bänkskivan.

Biodlaren förklarar att om man förvarar en burk honung i ett skåp nära en värmekälla, till exempel en gasspis, kan ångan från matlagningen värma upp skåpet, vilket skadar honungen inuti. Även rumstemperaturen är inte enhetlig, därför specificerar biodlaren vilken temperatur som är bäst för honung. Han anger att intervallet är mellan 15 och 25 grader Celsius.

Det är särskilt viktigt att förvara raps-, gullris-, tidig- och mångblommig honung i kylskåp. Dessa honungssorter tenderar att jäsa när de förvaras i rumstemperatur. I kylskåp förhindras jäsning av den sänkta temperaturen, även om honungen har skördats för tidigt och innehåller mycket vatten.

Kan honung bli dålig?

Honungen är förstörd.

Det visar sig att honung kan bli dålig, men bara i två fall. Det första är när biodlaren har centrifugerat honungen för snabbt och den innehåller för mycket vatten. Då kan honungen jäsa, vilket innebär att det bildas skum och en alkoholaktig lukt.

Det andra fallet är när honung lagras under lång tid och utsätts för värme. Då bildas en substans som kallas hydroxymethylfurfural i honungen, som kan vara skadlig för hälsan.