Hoppa till innehåll

Tillsätt några droppar till kokande ägg. Skalet lossnar med ett enda drag.

Koka ägg i en kastrull.

Har du någonsin kokat ägg, till exempel till en sallad eller äggkräm, och sedan kämpat med att skala dem? Det kokta ägget ser då ut som om det har hanterats av någon som fortfarande lär sig att hantera det. Undrar du vad du kan göra för att en sådan situation aldrig ska upprepas? Lösningen är enkel – det räcker med att tillsätta några droppar av en viss substans i vattnet.

Tidigare ansågs ägg vara ohälsosamma produkter som kunde leda till förhöjda kolesterolvärden i blodet. Vetenskapliga studier har motbevisat denna myt och visat att ägg är en viktig källa till många vitaminer och mineraler som är nödvändiga för att kroppen ska fungera korrekt. En av de största utmaningarna med att äta ägg är att skala dem. Lyckligtvis har jag ett mycket enkelt sätt att göra det på.

Hur skalar man ägg enkelt?

Rengöring av ägg från sina skal.

Alla har vi minst en gång haft problem med att skala ägg på rätt sätt. Skalet sitter ofta fast ordentligt och när vi försöker ta bort det lossnar också bitar av äggvita. Det ser inte bara oestetiskt ut, utan leder också till att mat går till spillo.

Hemmafruar har efter många försök och misstag hittat den perfekta lösningen. När äggen kokas, lägg 2-3 citronskivor i vattnet eller häll i en matsked pressad citronsaft. Det är hela filosofin. Kom också ihåg att hårdkokta ägg kokas i 8-10 minuter från det att vattnet börjar koka. För mjukkokta ägg minskar denna tid till 3-4 minuter.

Hur kokar man hårdkokta ägg?

Äggen kokades i kastrullen.

Lägg aldrig ägg i redan kokande eller uppvärmt vatten, eftersom den termiska chocken kommer att få dem att spricka. Koka alltid ägg på medelvärme så att vattnet kokar lätt. För kraftig kokning kan leda till att äggen spricker när de slår mot botten och sidorna av kastrullen.

Efter 5 minuter är ägget mjukkokt. Efter 8 minuter är äggvitan fast, men äggulan kan fortfarande vara ganska mjuk. För fyllda ägg bör koktiden vara 9-10 minuter för att få en fast äggula.

Längre koktid kan orsaka en mörk, grågrön kant runt äggulan. Detta är en effekt av oxidation av svavelföreningar i äggvitan och tyder på att ägget är överkokt.