Hoppa till innehåll

Denna flaskvatten bör undvikas i snabbköpet enligt: Jämförbar med läsk.

En person väljer flask vatten i en butik.

Mot bakgrund av skandalerna om föroreningar, olagliga behandlingar och bristande transparens inom flaskvattenbranschen söker många efter alternativ som anses säkrare. Men är de verkligen bra alternativ för hälsan?

  • Avslöjandena om förbjudna behandlingar och föroreningar av mineralvatten har skakat konsumenternas förtroende och ökat försäljningen av kolsyrat och smaksatt vatten.
  • Men kolsyrat vatten är ofta berikat med industriellt CO₂, och smaksatt vatten innehåller ofta socker, vilket ifrågasätter uppfattningen om att det är naturligt.
  • Filtrerat kranvatten är fortfarande det mest pålitliga och ekonomiska alternativet, medan smaksatt vatten bör konsumeras som en njutningsdryck.

Avslöjanden om förbjudna behandlingar, olagliga borrningar och mikrobiell kontaminering av mineralvatten har skakat konsumenternas förtroende i grunden. Många vänder sig därför till kolsyrat eller smaksatt vatten, som uppfattas som mer ”naturligt” eller bättre kontrollerat. Försäljningen har dessutom ökat markant de senaste månaderna, verkar det som.

Men denna trygghetsreflex är inte alltid berättigad. De flesta stora kolsyrade vattnen innehåller idag inte längre tillräckligt med naturligt kolsyra från källan för att möta efterfrågan. Deras kolsyra förstärks därför ofta med industriell koldioxid, ibland utan att detta uttryckligen anges. Vissa märken har till och med diskret ändrat sin etikett från ”naturligt kolsyrat” till ”fint kolsyrat”.

För söta alternativ

Källa för mineralvatten.

Smaksatta vatten verkar däremot omfattas av strängare regler. Eftersom de inte klassificeras som mineralvatten kan de lagligt desinficeras. Detta har till exempel gjort det möjligt att använda vissa borrhål som är för förorenade för klassiskt mineralvatten, särskilt i det smaksatta sortimentet. Säkerheten har visserligen förbättrats, men det finns också nackdelar.

Näringsmässigt är smaksatt vatten mycket mindre hälsosamt än det verkar. Det innehåller ofta 5 till 10 g socker per glas, och ibland upp till 16 g, vilket motsvarar en läsk.

De mycket populära hydratiserings- och smakpastillerna lovar också att göra vattnet mer attraktivt. Men även om de inte utgör någon omedelbar fara, innehåller de ofta sötningsmedel som stevia eller sackaros, som pekats ut av WHO. Organisationen varnade 2023 för deras ”potentiella biverkningar” på lång sikt, särskilt för den ökade risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och dödlighet.

Enligt är dessa tabletter i slutändan ”bara ett alternativ till läsk”. De kan uppmuntra till att dricka mer, men är inte en hälsosam lösning på lång sikt. Alternativa drycker som iste eller smaksatt vatten från affären kan också innehålla socker eller tillsatser.

Vilka är de bästa alternativen?

Kranvatten och filtrerat vatten är de bästa valen för dig.

Det mest pålitliga vattnet är fortfarande det minst bearbetade, det vill säga kranvatten, eventuellt filtrerat. Det kontrolleras noggrant, innehåller inget socker, inga tillsatta industriella gaser och är mycket ekonomiskt. Kolsyrat vatten kan vara ett trevligt val ibland, förutsatt att det är tydligt angivet att det är kolsyrat. Smaksatt vatten bör betraktas som en njutningsdryck, inte som ett alternativ för att hydrera kroppen.

Om du har svårt att dricka vanligt vatten finns det hälsosammare alternativ som kokosvatten, grönsaksjuicer, kombucha, men framför allt hemlagade drycker.

Sammanfattning

-Avslöjanden om förbjudna behandlingar och föroreningar av mineralvatten har skakat konsumenternas förtroende och ökat försäljningen av kolsyrat och smaksatt vatten.

-Men kolsyrat vatten är ofta berikat med industriellt CO₂, och smaksatt vatten innehåller ofta socker, vilket ifrågasätter uppfattningen om att det är naturligt.

-Filtrerat kranvatten är fortfarande det mest pålitliga och ekonomiska alternativet, medan smaksatt vatten bör konsumeras som en njutningsdryck.