Det är inte bara olämpligt att dricka det hela dagen, utan man bör också vara uppmärksam på vilket kaffe man köper, enligt experter som belyser förekomsten av problematiska ämnen.
Vi känner till passion för kaffe (69 % av dricker kaffe dagligen enligt en studie från 2021). Men utöver riskerna med att dricka för mycket kaffe visar det sig att vissa kaffesorter är mindre rekommenderade än andra om man vill bevara sin hälsa.
Enligt Marcel, entomolog vid Wageningen University i Nederländerna, som intervjuades av tidningen –i september 2023, äter vi utan att veta om det fragment av insekter. Dessa finns i frukt och grönsaker, som de koloniserar, men också i konserver, produkter tillverkade av mjöl (bröd, pasta, kex), choklad och kaffe! Enligt experten äter vi alla mellan 500 och 1000 g krossade insekter (skalbaggar, kvalster, psocider, mjölmalar, fjärilar eller kackerlackor) varje år. Enligt skulle man i februari 2023 kunna hitta dem i bland annat Bellaroms malda kaffe (som säljs på Lidl) och Alter Ecos kaffebönor.
De molekyler som gör vårt kaffe farligt för vår hälsa

Man anar inte detta när man njuter av en god kopp varmt kaffe, men kaffe innehåller ämnen som kroppen gärna skulle vara utan. Bland dessa kan man nämna polycykliska aromatiska kolväten (mer allmänt kallade PAK). Dessa ämnen är bevisade cancerframkallande. Enligt innehåller dock majoriteten av det kaffe som säljs dessa ämnen. Kapslarna (som säljs av Intermarché), samt de koffeinfritt kapslarna och skulle innehålla mest. Men vi kan vara lugna, även för dessa märken är halterna tillräckligt låga för att inte vara farliga för vår hälsa.
En annan substans som kan vara problematisk i kaffe från stormarknader är akrylamid. Den bildas under rostningen av kaffet och är cancerframkallande när halten överstiger 400 mikrogram/kg. De flesta märken som säljs innehåller mellan 78 µg/kg (särskilt Auchans ekologiska kapslar) och 345 µg/kg (för Lavazzas doser).
Vi kan vara lugna, de viktigaste kaffemärkena som säljs i supermarknader innehåller inga bekämpningsmedel, vilket bekräftats av. Den rostningsprocess som krävs för att tillverka kaffepulver, där höga temperaturer används, förstör alla spår av dessa molekyler. Dessutom har nya studier visat att att dricka en kopp kaffe om dagen kan vara bra för hjärtat. Vi kan alltså fortsätta att njuta av vårt dagliga ritual utan att behöva oroa oss.
Hur väljer man ett renare kaffe till vardags?

Med tanke på dessa inte särskilt aptitretande upptäckter är det omöjligt att se på sin kopp på samma sätt. Det finns dock några enkla knep för att begränsa mängden oönskade ämnen. För det första bör man välja kaffebönor framför malet kaffe: de är mindre bearbetade och minskar risken för tillsatser eller förändringar. Lättrostade kaffesorter – ofta betecknade som ”blond roast” eller ”light roast” – innehåller också mindre akrylamid än mycket mörkrostade kaffesorter.
Ett annat tips är att satsa på kaffe från små hantverksmässiga rostare, som har bättre kontroll över rostningstemperaturerna och i mindre utsträckning använder sig av massiva industriella kretslopp. Slutligen begränsar konsumtion av nymalet kaffe strax före bryggning också oxidationen och förbättrar dess aromprofil… för en smakrikare kopp, men också en lite mer hälsosam sådan.
