Hoppa till innehåll

Det här är hemskt, släng plastfolie: enligt mikrobiologen ska den aldrig användas.

Plastfolie används för att förvara mat.

Mikrobiologer varnar för farorna med att använda plastfolie för livsmedel. Plastfolie består av molekyler som kan vara giftiga för människor. Här är verktyg och redskap som kan ersätta plastfolie för att förvara livsmedel på ett så hälsosamt sätt som möjligt.

Denna köksredskap kan vara giftig. Mikrobiologen Christophe Mercier-Thellier har varnat för de potentiella faror som plastfolie kan utgöra när den kommer i kontakt med vissa livsmedel. ”Plastfolie borde förbjudas, det är PVC. Det är hemskt”, sa han till Faustine Bollaert i programmet ”Un jour, une vie”. ”Om du kommer i kontakt med en bechamelsås eller en vinägrett extraheras fettet från plastfolien ftalater, som är kraftiga hormonstörande ämnen”, fortsätter han.

Enligt forskaren kan plastfolie avge ftalater, som är giftiga ämnen för människokroppen.

Specialisten rekommenderar därför att man prioriterar användningen av glasburkar för att förvara mat i kylskåpet. Han är något mindre kritisk mot aluminiumfolie, men rekommenderar ändå att man inte värmer upp den. ”Aluminiumfolie är mycket bra när det är kallt, men plastfolie är aldrig bra. Det värsta är verkligen plastfolie, släng den.”

Konsten att förvara mat på rätt sätt

Det är viktigt att förvara mat i kylskåpet för att den ska hålla sig.

För att maximera matens hållbarhet är det viktigt att veta hur man förvarar den. Kom ihåg att varje produkt ska förvaras i enlighet med den temperatur den ska förvaras i. Färska produkter, inklusive kött, fisk, mejeriprodukter och sallad, ska förvaras i kylskåpet. Skåpen ska användas för konserver, förpackade sötsaker eller till och med stärkelseprodukter och ris, medan frysen används för långvarig förvaring.

Den bästa allierade för en hälsosam och relativt hållbar förvaring är fortfarande tupperware. Den är robust och återanvändbar, bevarar matens färskhet och smak och förhindrar bakterietillväxt. Tänk dock på att inte äta maträtter eller livsmedel för länge efter att du har lagat dem, eftersom tupperware inte skyddar mot jäsning i evighet.