Hoppa till innehåll

Förvarar du kött i frysen? Efter den här tiden är det inte längre ätbart.

Förvaring av kött i frysen.

Frysning förlänger köttets hållbarhet avsevärt, men gör det inte oförstörbart. Även under kylförhållanden och vid minusgrader kan det efter en viss tid börja bli dåligt. Det är viktigt att komma ihåg detta, eftersom förändringarna ofta är svåra att upptäcka. Vår kropp kommer dock att märka det och vi kommer att bli sjuka.

Hur länge kött kan förvaras i frysen varierar beroende på typen av kött. Men det är inte allt. Även eventuell bearbetning och förhållandena inuti frysen spelar roll, liksom det utgångsdatum som fastställts av tillverkaren. Det finns därför inte ett entydigt svar på frågan i rubriken, men det finns vissa regler som är bra att komma ihåg.

Hur länge kan man förvara kött i frysen? Regeln är enkel

En person tar kött med förpackning ur kylskåpet.

Det visar sig att det finns tydliga regler för detta. Dessutom varierar den tillåtna frystiden för olika typer av kött.

Nötkött och kalvkött kan frysas säkert i upp till åtta månader, medan fläskkött behåller sin kvalitet i sex månader. Malet kött, som är mer känsligt för förlust av näringsvärde och smak, bör konsumeras inom två månader.

Sötvattensfisk bör förvaras i frysen i högst tre till fyra månader. Fågelkött bör däremot, på grund av sitt innehåll av omättade fetter som lätt oxiderar, inte frysas längre än tre månader.

Frysning av livsmedel, dvs. förvaring i temperaturer mellan -10 °C och -30 °C, stoppar de biologiska och mikrobiologiska processer som påskyndar matens förskämning.

Hur packar man kött för frysning?

Kött kan förpackas i olika typer av förpackningar, men vissa regler måste följas.

Lika viktigt som lagringstiden är rätt förpackning av livsmedlen. Täta behållare och plastpåsar som är anpassade för frysning säkerställer att produktens kvalitet bibehålls.

Den grundläggande regeln som måste följas för att få ut full smak och näringsvärde av fryst kött är att hålla en konstant, låg temperatur – minst -18 °C. Temperaturvariationer kan leda till upptining och återfrysning, vilket inte bara försämrar matens kvalitet utan också kan utgöra en hälsorisk.

Frysning är ett utmärkt sätt att förlänga hållbarheten för våra favoritprodukter, men det kräver kunskap och disciplin för att vi ska kunna vara säkra på att det vi tar ut ur frysen inte bara är gott, utan också säkert.