Hoppa till innehåll

Hur man desinficerar kökshanddukar (på riktigt) enligt en livsmedelstekniker.

Köks handdukar ligger på bordet.

Det är viktigt att inte låta dem ligga i blöt i timmar, eftersom detta främjar spridningen av mikroorganismer

I köket finns det vissa vanliga rutiner som kan göra dig sjuk utan att du vet om det. Vi talar inte bara om att äta mat som är i dåligt skick eller förvara den på fel sätt, utan även hygien i köket är avgörande ur livsmedelssäkerhetssynpunkt.

I detta avseende finns det en fråga som du bör vara särskilt uppmärksam på: hur du desinficerar diskhanddukar och disksvampar. Diskhanddukar och disksvampar kan nämligen bli en grogrund för mikroorganismer som förorenar andra köksredskap om du inte desinficerar dem ordentligt.

Så här ska du desinficera disktrasor och skurborstar

En våt kökshandduk.

Det vanligaste är att låta disktrasor och skurborstar ligga i blöt i flera timmar som rengörings- och desinficeringsmetod. Men det är ingen bra idé, eftersom det underlättar uppkomsten av mikrober, som utvecklas bättre och snabbare i fuktiga miljöer.

”Det rekommenderas att koka disktrasorna och torka dem, eller att blötlägga dem i vatten med blekmedel i en halvtimme”, förklarar Lluís Riera, livsmedelstekniker och chef för SAIA, ett konsultföretag inom livsmedelssäkerhet. Dessutom är det bättre att använda kallt vatten, enligt denna expert, eftersom detta rengöringsmedel förlorar sin desinficerande effekt i varmt vatten.

I detta avseende måste man vara särskilt försiktig när disktrasan eller skurborsten blir slemmig. Då måste man kasta den direkt i soporna. Denna konsistens är ett tecken på att det har bildats en biofilm, det vill säga en koloni av bakterier organiserade i hierarkier som är mycket svåra att eliminera och som kan vara skadliga.

Var försiktig med trähandledskydd

Textila grytlappar.

Å andra sidan finns det ett annat element i köket som vi måste sluta använda om vi vill hålla bakterier och mikrober borta, nämligen trähandledskydd. Även om det är svårare att bränna sig på dem eftersom de inte leder värme och inte repar stekpannorna, är de inte särskilt hygieniska.

”Det är ett material som vi förknippar med tradition och mormors kök, men det är mycket olämpligt ur livsmedelssäkerhetssynpunkt. Det beror på att det är poröst och absorberar matens safter, som fastnar i redskapet och underlättar uppkomsten av mikroorganismer”, betonar livsmedelsteknikern Mario Sánchez.

De bör inte heller diskas i diskmaskinen, eftersom fuktigheten gynnar tillväxten av dessa mikrober och det är svårt att desinficera dem ordentligt. Det är därför bättre att välja redskap av rostfritt stål eller silikon.