Johnny Cash: Live around the world

Grävandet i gamla Johnny Cash-inspelningar fortsätter, nu släpps den tredje dubbel-cd:n i serien Bootleg. Här handlar det om live-inspelningar från perioden 1956 till 1979, hela 53 stycken, de flesta tidigare outgivna. Fokus ligger på ganska udda men omtalade spelningar, som i Vietnam 1969, i Vita Huset 1970 – och på Österåkerfängelset 1972.

Som så ofta på sådana här samlingar blir det lite väl mycket av kuriosa, sådant som mest har ett intresse för de trognaste fansen; mellansnack, presentationer, imitationer (!) och improvisationer. Inspelningskvalitén skiftar också avsevärt.

Men här finns mycket som visar vilken dynamisk och karismatisk scenpersonlighet mr Cash var. Från energin och intensiteten i ungdomen till den enorma pondusen i medelåldern.

Till mina egna favoriter hör låtarna från Newport-festivalen 1964. Österåker-låtarna finns redan på skiva, och de håller också hög klass. Men allra starkast här är nog det parti av gospellåtar som Cash och hans band framför i Vita Huset: Peace in the valley, He turned the water into wine, Where you there (when they crucified my Lord) med flera.

Allra bäst är när han framför sin egen samhällsreflekterande sång What is truth?, där han försvarar ungdomars oborstade men rättmätiga ifrågasättande av den äldre generationen, inför president Richard Nixon och inbjudna gäster.

Johnny Cash
Bootleg Vol III: Live around the world
(Columbia/Sony)

(Recensionen tidigare publicerad i Dagen.)

Det här inlägget postades i Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *