Viktig, välkommen och skön skiva

Phil Madeira är rutinerad som musiker, låtskrivare och producent. Han har jobbat med artister som Buddy Miller, Amy Grant, Alison Krauss, Julie Miller, Cindy Morgan och Keb’ Mo’. För närvarande är han medlem i Emmylou Harris band The Red Dirt Boys. Den här skivan har varit hans hjärteprojekt de senaste åren: en ”ickekonfessionell” gospelskiva, där han samlat en rad artist- och musikervänner för att göra en skiva utifrån tanken att Gud är kärlek och att vi alla har något att bidra med i samtalet om Gud, oavsett hur ”säkra” och övertygade vi är. En reaktion mot en dogmatisk, exkluderande och fördömande kristendom han alltför ofta mött i sitt hemland USA.

Resultatet är omskakande bra. Varmt, innerligt och nära, med en genomgående bluesig ton. Phil Madeira medverkar på alla spåren och bidrar också som låtskrivare i flera fall, vilket håller ihop skivan, som inleds av fantastiska duon The Civil Wars From this valley och avslutas av supergitarristen Jon Scofields bluesiga version av hymnen Peace in the valley. Däremellan har artister som Emmylou Harris, Buddy Miller, Dan Tyminski, Cindy Morgan och Phil Madeira själv berört mig med såväl musikaliskt sväng som inkluderande men inte desto mindre utmanande texter.

En av många höjdpunkter är Shawn Mullins bidrag (se videon ovan), skrivet tillsammans med Madeira, Give God the blues, där han deklarerar: ”God don’t hate the Muslims, God don’t hate the Jews, God don’t hate the Christians, but we all give God the blues…”

– – – – – – –

Div artister
Mercyland: Hymns for the rest of us
(Fule/Border Import)
Betyg: 4 (av 5) (Recensionen publicerad i Dagen.)

Det här inlägget postades i Musik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.