Personlig och eftertänksam Billy Bragg

Brittiske Billy Bragg är en på många sätt klassisk politisk protestsångare, i rakt nedstigande led från Woody Guthrie. Med rötterna i 1970-talets punk, har han under drygt 30 år utforskat såväl folk- som rockmusiken och kombinerat detta med politisk aktivism från vänster.

De senaste åren har han, överraskande för många, varit regelbunden gäst på den kristna kulturfestivalen Greenbelt. Bragg ser sig inte som troende, men har både stor respekt och fascination inför kristendomens sociala sida och rättvisepatos.

Så att han på sin nya skiva har en sång,  Do unto others, om vikten av att leva efter den gyllene regeln som den uttrycks i Nya testamentet, är kanske inte så konstigt. Eller att han i There will be a reckoning låter som en biblisk en profet när han utlovar en räkenskapens dag för ”hatets langare” och politiska ledare som inte företräder rättvisa.

Tooth & nail är Billy Braggs första studioplatta på fem år, och här har han sänkt röstläget något och ställt undan demonstrationsplakaten. Engagemanget finns kvar, men det hela är lite mer eftertänksamt, lite mer personligt. Det sparsamma americana-sound producenten Joe Henry försett skivan med passar detta tonläge som hand i handske.

Och trots den sorg Billy Bragg ger uttryck för inför världens utveckling, avslutar han med hoppfull optimism i Tomorrow’s gonna be a better day, där han avvisar uppgivna cyniker och kontaterar att framtiden kommer att bli bättre, helt enkelt för att ”we’re gonna make it that way”.

(Recensionen publicerad i Dagen. Betyg: 4 av 5)

Se och hör Billy Bragg spela sången ”No one knows nothing anymore” från skivan ”Tooth & nail:”

Det här inlägget postades i Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.