Uppgrävd och upputsad skatt

Johnny Cash gick bort 2003, men skivorna fortsätter att komma. Vid sidan av alla samlingar har outgivet material släppts efterhand, dels American V och VI, med material från Cashs sista sommar i livet, dels Bootleg I–IV, där sonen John Carter Cash grävt arkiven med sparade inspelningar genom åren. Nyutkomna Out among the stars spelades in 1984, producerades av Bill Sherrill, men gavs av någon anledning aldrig ut. John Carter Cash och Steve Berkowitz har färdigställt inspelningarna med hjälp av musiker som Buddy Miller och Jerry Douglas.

1984 var Johnny Cash nyrehabiliterad från en av sina återfallsperioder i missbruk – och det hörs att han mår bra; det finns en tydlig energi och glädje i rösten. Det är en riktigt bra skiva och här finns många fina stunder, men ändå blir jag aningen besviken. Dels var början av 80-talet inte Cashs mest spännande musikaliska period, men främst handlar det nog om mina alltför höga förväntningar: Jag vet ju – och min skivsamling visar tydligt – att helgjutna album aldrig var Johnny Cashs främsta styrka. Så jag gläds ändå storligen åt att få ta del av den här hittills gömda skatten.

Två av skivans bästa sånger är skrivna av Cash själv, Call your mother och I came to believe. Den senare inspelad i en fin version även till American V: A hundred highways, men här får vi originalet. Det är en stark trosbekännelse, med en tydlig hänvisning till AA:s 12-stegsprogam. Duetten med Waylon Jennings i I’m movin on är bättre och vitalare än något på duettskivan Heroes de släppte 1986. Lägg till det starka sånger som Out among the stars och She used to love me a lot och det här är en given platta i samlingen.

JOHNNY CASH
Out among the stars
(Columbia/Legacy/Sony)

(Publicerad i tidningen Dagen. Betyg: 3 av 5)

Det här inlägget postades i Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.