Johnny Cash och de tolv stegen

Det så kallade tolvstegsprogrammet har hjälpt många människor att återfå ett värdigt liv. Så också Johnny Cash. När nu den tidigare outgivna skivan ”Out among the stars” från 1984 släppts, återfinns där sången han skrev utifrån sin erfarenhet av de tolv stegen: ”I came to believe”.

– – – – – – – – –

Nyligen släpptes en helt ny skiva med den snart sedan elva år bortgångne Johnny Cash, Out among the stars. Det vill säga, den var ny 1984, men släpptes aldrig då. Skivan producerades av legendariske countryproducenten Billy Sherrill, men Columbia vill inte ge ut den. Det här var en riktig lågperiod i Cashkarriären, och skivbolaget – vars storsäljande artist han varit ända sedan 1959 – blev alltmera tveksamt till att fortsätta ge ut honom. Inspelningen hamnade i ett arkiv någonstans, där sonen John Carter Cash så småningom hittade den. Tillsammans med Steve Berkowitz snyggade han till produktionen och kallade in musiker som Jerry Douglas, Buddy Miller och Marty Stuart för att göra en del nya pålägg.

När skivan nu äntligen släppts, 30 år försent, är det ett välkänt Cashsound och en vital 52-åring som möter oss. Även om skivan som helhet kanske inte riktigt lever upp till förhoppningarna, finns här en rad starka låtar. Två av skivans finaste sånger är skrivna av Johnny Cash själv: Call your mother, som placerar sig i klassisk Carter Family-tradition, och I came to believe – som inte är en helt ny bekantskap för oss trogna Cash-lyssnare.

Låten återfinns på den Rick Rubin-producerade American V: A hundred highways som släpptes 2006, med låtar inspelade 2003 under Johnny Cashs sista månader i livet. Men här får vi det som får betraktas som originalet, då sången var nyskriven vid inspelningen. Det är en vacker och gripande trosbekännelse, skriven av en nyrehabiliterad Johnny Cash som just kommit ur en av sina återfallsperioder i tablettmissbruk.

I couldn’t manage the problems I laid on myself
And it just made it worse when I laid them on somebody else
So I finally surrendered it all brought down in despair
I cried out for help and I felt a warm comforter there

Den hyllade filmen Walk the line om Johnny Cash har ett klassiskt lyckligt slut. Med hjälp av Gud och June Carter blir Johnny fri från sitt drogmissbruk och gifter sig med sin älskade June. Den som inte följt Cash närmare tror kanske att det därmed var slut på problemen. Men som så många med den här problematiken kämpade den populäre artisten mot sitt missbruk hela sitt liv. 1983 var han fast i en ond cirkel av smärtstillande tabletter, amfetamin och alkohol. Det hela började med medicinering efter en ögonoperation 1981 och förvärrades av – en struts!

När Johnny Cash en dag promenerade i sin egen lilla djurpark i Hendersonville, blev han attackerad av en struts som med en spark knäckte fyra revben och slet upp ett stort sår över magen på honom. Detta ledde till operationer och mera smärtstillande – som i sin tur ledde till amfetamin och alkohol. Efter några stökiga år fick hans familj och nära vänner nog och ställde honom inför ultimatum att skriva in sig på Betty Ford-kliniken för drogavvänjning.

”En rak begäran, ett rakt svar”, skriver Johnny Cash i Cash – självbiografin. ”Jag är redo att åka, kraxade jag, knappt förmögen att få ur mig orden.” Han skriver att han är fast övertygad om att den här interventionen från hans närmaste var Gud som ingrep i hans liv och som sa att han fortfarande hade en massa saker att uträtta. ”Men först var jag tvungen att krypa till korset inför Gud.”

Betty Ford-kliniken är känd för att den har rehabiliterat många kändisar från olika former av missbruk. Man arbetar utifrån Anonyma Alkoholisters tolvstegsprogram – som hjälpt och hjälper så många människor världen över. Efter tre veckor började Johnny återvända till livet. ”Det var nästan som att bokstavligen födas på nytt, jag hade aldrig känt mig så ren”, skriver han.

Sången I came to believe genomsyras av den ärlighet och ödmjukhet de tolv stegen föreskriver. Refrängens ”I came to believe in a power much higher than I, I came to believe that I needed help to get by” är en tydlig referens till det andra steget: ”Vi kom till tro att en kraft större än vår egen kunde återge oss vårt förstånd.” I sången finns också andra formuleringar som känns igen från de tolv stegen: bönen om hjälp, erkännandet av brister och maktlöshet och överlämnandet av sitt liv i Guds händer.

I sin självbiografi skriver Johnny Cash: ”Mitt problem består. Det är en pågående kamp. Men jag vet att om jag överlåter mig till Gud varje morgon och förblir ärlig mot honom och mig själv, så kommer jag att klara dagen galant.”

– – – – – – – – – – –

(Texten har publicerats i tidningen Dagen. Bilder från skivomslaget till ”Out among the stars”.)

Som en hyllning till Johnny Cash tolkar här Brandon Flowers (The Killers)  I came to believe tillsammans med bandet Dawes:

Det här inlägget postades i Artiklar, Musik, Tro/Andlighet/Livsfrågor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.