Fascinerande och välspelat om hårt prövad relation

När de unga studenterna Stephen Hawking och Jane Wilde träffas på en fest i Cambridge 1963, berättar han att han studerar kosmologi och förklarar med ett leende att det närmast är en religion. Han tillägger: ”Förresten, du är väl inte religiös?” Jane svarar jo; hon tillhör Church of England. ”Så vad tillber kosmologer då?” undrar hon. Stephen svarar: ”En enda samlande ekvation som förklarar allting i universum.” Hur den ekvationen ser ut är han dock inte säker på, men förklarar att han har för avsikt att ta reda på det.

Tillspetsat kan man säga att sökandet efter den ekvationen varit drivkraften livet igenom för den idag världsberömde astrofysikern Stephen Hawking. I filmen som uppkallats efter den ligger dock inte fokus så mycket på hans forskning, som på Stephens och Janes relation från det de träffas till de separerar i mitten av 1990-talet. Filmen bygger på Jane Hawkings självbiografi och speglar deras starka men hårt prövade relation.

Strax efter att de lärt känna varandra drabbas Stephen av den neurologiska sjukdomen ALS, som gradvis gör honom alltmer förlamad. Läkarna ger honom två år att leva. Trots detta väljer Jane – mot hans avrådan – att inleda en relation med honom; de har en stark kärlek till varandra och gifter sig. De får tre barn tillsammans och Stephen lever mot alla odds fortfarande, idag 73 år gammal.

Genom hela sin relation smågnabbas paret kring frågan om Guds existens, där Stephen trots viss ambivalens inte ser något behov av en Gud för att förklara universum, medan Jane håller fast vid sin tro. Jag skulle gärna sett mer av det resonemanget i filmen, liksom en del annat som tydliggjort deras olikheter och komplexiteten i deras relation. Men filmen är oupphörligt fascinerande ändå; gripande och hoppfull.

Den bärs upp av fantastiska skådespelarinsatser och samspelet mellan Eddie Redmayne och Felicity Jones som Stephen och Jane. Redmayne har fått en Golden Globe för sin insats och till den kommande Oscarsgalan har filmen fem nomineringar, bland annat för ”Bästa film”, ”Bästa manliga skådespelare” och ”Bästa kvinnliga skådespelare”. I Redmaynes porträttlika gestaltning framträder inte bara det plågsamma nedbrytandet av Stephen Hawkings kropp, utan också hans fascinerande kombination av intellektuell briljans, envishet, humor och livsglädje.

FILM
The theory of everything
Regissör: James Marsh
Skådespelare: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox m fl
Biopremiär: 30 januari

Bilder: United International Pictures

(Recensionen har publicerats i Sändaren.)

Det här inlägget postades i Film, Recensioner, Tro/Andlighet/Livsfrågor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *