Mer om Polarpriset

Skrev lite här om Patti Smith och Polarpriset häromdagen. Har också skrivit några rader om årets Polarprisvinnare i veckans nummer av Sändaren:

– – – – – – – –

Årets mottagare av Polarpriset är Patti Smith och Kronos Quartet, båda hemmahörande i USA.

Patti Smith har haft en banbrytande roll inom rockmusiken, inte minst som förebild för andra kvinnliga musiker och mängder av kvinnliga lyssnare. Med sin debutskiva Horses från 1975 bröt hon med konventionerna kring hur kvinnor skulle låta, se ut och bete sig. Hon har gett ut flera diktsamlingar och skrev poesi – med inspiration av poeter som Arthur Rimbaud och William Blake – långt innan hon började med musiken. Utvecklingen till rockartist började med att hon framförde sina dikter till elektrisk livemusik. Poesin följde sedan med in i hennes sånger.

Patti Smiths skivor har alltid haft ett andligt stråk och är fulla av bibelreferenser. I en intervju i radioshowen ”Fresh Air” berättar hon:
– Jag kan faktiskt inte komma på ett enda av mina verk som inte har, åtminstone en abstrakt, hänvisning till Bibeln.

Smiths mor tillhörde Jehovas Vittnen, men själv vände hon rörelsen ryggen redan i 12-årsåldern. Även om hon idag är konfessionslös har hon aldrig förlorat sin tro på Gud eller Jesus. Bibelläsning och bön har i alla år tillhört hennes regelbundna vanor, vilket är tydligt i hennes hyllade självbiografi ”Just kids”, som utkom förra året och som fått en rad litterära utmärkelser. I ”Fresh Air” säger hon att hon inte längre känner att hon behöver en speciell religion.
– Det som är viktigt för mig är att ha en kommunikation med det jag uppfattar som Gud.

Stråkkvartetten Kronos Quartet bildades 1973 av violinisten David Harrington och har sedan dess tänjt gränserna för kammarmusiken. De har spelat de gamla klassiska mästarna liksom samtida kompositörer som Arvo Pärt och Philip Glass. De har tolkat jazzmusikern Bill Evans, indiska Bollywood-låtar och spelat med tangomästaren Astor Piazolla. De har samarbetat med rockartister som Tom Waits och Elvis Costello. De har utforskat musik från andra världsdelar och framfört en rad experimentella verk.

I en intervju med skotska nättidningen The Skinny säger David Harrington att vi människor är alldeles för inkörda på att definiera, separera och dela in. Något vi lär oss redan i skolan.
– Men det jag lärt mig vad gäller musik är att ju mer jag lyssnar, desto mindre vet jag. För mig blir musiken mer och mer ett mysterium.

Han säger att det enda riktmärket han har för musik, är att den måste fånga, magnetisera lyssnaren. Han menar att det är den gemensamma nämnaren i allt som kvartetten gör, oavsett vilken genre de ger sig in i eller vem de samarbetar med.

Kronos Quartet består idag förutom Harrington av John Sherba (violin), Hank Dutt (violin) och Jeffrey Ziegler (cello).

– – – – – – – –

* Polarpriset, The Polar Prize, instiftades 1989 av Stig ”Stikkan” Anderson och delas ut som ett erkännande för extraordinära insatser av stor betydelse för musiken och dess utveckling. Årets pris delas ut den 30 augusti i Stockholm.

Det här inlägget postades i Krönikor, Kultur, Musik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.