Efter det fruktansvärda

Har varit och är starkt berörd av de fruktansvärda händelserna i Oslo och på Utøya. Har själv svårt att skriva något vettigt, men mycket klokt och bra har skrivits av många andra. Vill tipsa om tre små texter.

Ann Heberlein i DN om att inte låta rädslan styra.

”Det finns fog för den rädsla många människor känner i dag. Men det finns också goda skäl till besinning. Rädslan begränsar människan och beskär hennes frihet. Rädslan tar makten över henne och styr hennes beteende. Inte sällan leder rädsla till att människor beväpnar sig och därmed bidrar till att göra världen till en ännu farligare plats. Det måste vi akta oss för. Människan behöver inte mer vapen och misstänksamhet. Människan behöver tillit, inte blind tillit, men tillit till att de allra flesta människor vill väl och att världen för det mesta är en trygg plats.”

Läs hela texten här.

– – – – –

Göran Greiders dikt till massmördaren i Dala-Demokraten:

”Du har uppenbarligen levt i
föreställningen att du är en ideolog.
Men du är ingen ideolog.
Du är tankarnas slut.
Du föröder de gemensamma
ansträngningarna att leva
och att bygga samhällen.
Du kallar dig konservativ och kristen.
Men du är inte konservativ
och du är inte kristen,
på sin höjd är du det som hatet
och ensamheten i allra värsta fall
gör med dessa föreställningar.”

Läs hela dikten här.

– – – – –

Bengt Göransson om vårt samhälles allt större förakt för svaghet på Expressen Kultur:

”Att förmå se sina medmänniskor som ­likar är i själva verket grunden för ett ­demokratiskt tänkande. Fundera över vad det betyder att så många i dag tanklöst ser vissa som ­närande (och i regel alltid räknar in sig själva i den kategorin), andra som tärande. Det är lättare för extremisten att finna stöd för sin hållning i ett samhälle, där den människosynen råder än i ett där jämlikhet ses som ett centralt värde.”

Läs hela texten här:

Det här inlägget postades i Blogg, Samhälle/Politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.