Alldeles, alldeles underbart

Smått legendariska rythm’n’blues- och gospelsångerskan Mavis Staples nya skiva är liksom hennes förra You are not alone producerad av Jeff Tweedy, till vardags frontfigur i bandet Wilco. Deras samarbete har här utvecklats till en nära och varm relation, och resultatet är även denna gång alldeles, alldeles underbart.

I pappa Roebuck ”Pops” Staples I like the things about me släpper Tweedy lös Wilco-takterna med en effektfullt ylande elgitarr, i övrigt är arrangemangen denna gång mer renskalade, med ännu större fokus på Mavis röst.

Jag skrev en gång en artikel om Johnny Cash, där en av slutsatserna var att det fanns väldigt mycket tröst i hans röst, något läkande och uppmuntrande. Detsamma kan i högsta grad sägas om Mavis Staples fantastiska stämma, som med åren bara blivit ännu mera omfamnande, varm och trösterik. Det där har Tweedy tagit fasta på, både i låtval och arrangemang. Om det finns ett genomgående tema, så är det tryggheten i tron; en Gud som både ger ett framtida hopp och är närvarande mitt i vardagens bekymmer.

Tonen slås an redan i inledande tolkningen av Lows Holy Ghost, följd av Tweedys Every step och finns med genom traditionella gospels som Woke up this morning (with my mind on Jesus) och Sow good seeds och bidrag hämtade från helt andra källor, som Nick Lowes Far celestial shore och George Clintons Can you get to that – till avslutande titellåten, hämtad från en udda Wilco-utgivning.

Trösterikt, som sagt. För att använda ett lite mer gammaldags ord så skulle jag vilja kalla One true vine för en i högsta grad uppbygglig skiva.

Mavis Staples
One true vine
(ANTI/Playground)

Betyg: 5 (av 5)

Fotnot: Mavis Staples besöker Sverige och Malmöfestivalen den 19 augusti.

(Recensionen publicerad i Dagen.)

Det här inlägget postades i Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *