Starkt debutalbum från Two Birds

Duon Ellen Vingren (Örebro) och Emanuel Sandgren (Göteborg) har inför sitt debutalbum byggt upp en stark förväntan från oss som hört dem live och följt dem i olika sociala medier. Och faktum är att Two Birds till och med lyckas överträffa mina förväntningar. Det här är riktigt, riktigt bra.

De beskriver själva sin musik som en mix av indiepop och americana – vilket är en ganska bra beskrivning. ”Atmosfärisk folkrock” skulle kanske också funka. Låtarna rör sig här ofta i ganska storslagna ljudlandskap, men har hela tiden fokus på sången, de starka melodierna och att leverera en text som berör. Lite som om Daniel Lanois producerat Over The Rhine (om nu någon kan tänkas förstå liknelsen).

Att ha två leadsångare i ett band, dessutom en kille och en tjej, är inte alltid helt lyckat, då det kan göra att själva soundet skiftar för mycket mellan låtarna. Detta är dock ingen fara för Two Birds, här blir istället Ellens och Emanuels olika röster en tillgång, ett självklart komplement och en naturlig andning i musiken.

I skivans texter finns mycket av tröst, hopp och uppmuntran. Här finns en stor förståelse för mänsklig svaghet och snubblande steg, liksom en stark tillit till Guds kärlek, nåd och omsorg. Här finns också tillit till människans möjlighet till förändring, goda beslut och gudskontakt – och vägen går inåt, via hjärtat. Vilket bland annat inledande Matter of the heart lyfter fram. Den är också en klockren poplåt som – liksom flera låtar här – förtjänar många radiospelningar. Kort sagt: En mycket stark debut.

Two Birds
Two Birds
(ONE98ONE Music)
Betyg: 4 (av 5)

(Recensionen publicerad i tidningen Dagen.)

Det här inlägget postades i Musik, Recensioner, Tro/Andlighet/Livsfrågor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *