Inbäddad i en varm stämning

Baptistpastorsonen Israel Nash Gripka tar ibland Bibeln till hjälp i sitt bildspråk, som i inledande Woman at the well på nya, tredje albumet Rain plans. Något som passar väl in i hans utveckling mot mer poetiskt eftertänksamma texter. Efter att ha lämnat New York och bosatt sig på landsbygden utanför Austin, Texas, finns här lite av ett tema kring naturens storslagna komplexitet och människans svårplacerade plats i den.

Musikaliskt tar Gripka här också ett steg mot ett större och mera drömskt sound. Det ekar 1970-tal och kanske framförallt Crosby, Nash, Stills & Young och tidigare Neil Young. Och det är underbart!

Vid första mötet kan kanske Rain plans kännas lite svår att tränga in i, med sitt ganska kompakta sound och sina nio ganska långa låtar. Men melodierna drar snart med mig på resan, för att sedan övertyga mig helt. Tycker mycket om hans tidigare skivor, liksom det jag hört av honom på turné i Sverige, men den här skivan har med sina melodier och sina lager av gitarrer och stämsång en förmåga att bädda in mig i en stämning jag gärna vill stanna i, länge, för att värmas i en allt svalare höst.

Låtarna utgör en väl fungerande helhet där såväl den episka titellåten som den altcountrydoftande Just like water blir självklara pusselbitar. I november turnerar Israel Nash Gripka i Sverige igen. Missa inte!

Israel Nash Gripka
Israel Nash’s Rain plans
(Rootsy/Warner)
Betyg: 4

Datum och platser på Israel Nash Gripkas Skandinavien-turné här.

(Recensionen tidigare publicerad i Dagen.)

Det här inlägget postades i Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *