Mycket mer än en hyllning

1964 gav Johnny Cash ut skivan Bitter tears – Ballads of the American indian, som hyllats som ett mästerverk och som väckte stor uppmärksamhet på grund av sitt innehåll när den kom. Det är en temaskiva om diskrimineringen och förtrycket av den amerikanska urbefolkningen; något som än idag är kontroversiellt. För att fira 50-årsjubileumet har en rad artister under ledning av producenten Joe Henry spelat in nya tolkningar av skivans sånger.

Resultatet är alldeles strålande, kanske framförallt för att fokus ligger på låtarnas egen styrka och inte på Johnny Cashs sätt att framföra och dominera låtarna på originalet. Musiken här är mera lågmäld och tar fasta på vemodet i det som berättas. Artister som Gillian Welch & David Rawlings och The Milk Carton Kids passar förstås perfekt i det formatet, och de får mycket utrymme. Inledande niominuters As long as the grass shall grow med Welch & Rawlings sätter den ton som inte klingar ut förrän Bill Miller avslutar med titellåten.

De lite äldre artisterna – Emmylou Harris, Kris Kristofferson, Steve Earle, Norman och Nancy Blake – glider in i den här inramningen med stor närvaro och elegans. Och betydligt yngre Rhiannon Giddens från Carolina Chocolat Drops gör kanske skivans mest självklara och kraftfulla insats i The vanishing race. Det här är inte bara en väldigt fin hyllning, utan också en skiva som står på egna ben och som med sina berättelser fortfarande har ett angeläget budskap.

Div artister
Look again to the wind
(Masterworks/Sony)
Betyg: 4 (av 5)

(Recensionen publicerad i tidningen Dagen.)

Det här inlägget postades i Kultur, Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.