Ett reningsbad för själen

Att personliga svårigheter kan omvandlas till bra musik finns det många exempel på. Det som gör singer-songwritern John Moreland till något extra i det här fallet är att hans röst rymmer så mycket vemod samtidigt som den har en enorm kraft. Det är som att han bokstavligen sjunger ur sig det svarta och svåra. Sångerna tycks fungera som ett reningsbad för honom – och de får därmed samma funktion för lyssnaren.

Det hänger en hel del tunga moln över Moreland. Ett av dem är hans konservativa sydstatsbaptistiska uppväxt. I Sad Baptist rain regnar skuldkänslorna ner över honom från det där molnet, i Losing sleep tonight känner han sig sviken av hycklande troende. I skivans tio sånger skildras många svek, men det är inte Gud som svikit utan människor, ofta i kärleksrelationer.

Att Moreland är trasig och har många saker att kämpa med, varav självkänsla är en, är uppenbart. Men att han så naket delar med sig av sin kamp, och sättet han gör det på, resulterar inte i tyngd och mörker – utan i den lättnad som är mötets kraft och konstens hemlighet.

JOHN MORELAND
High on Tulsa heat
(Old Omens/Border)
Betyg: 4 (av 5)

(Recensionen har publicerats i Dagen.)

Det här inlägget postades i Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.