Tröst och uppmuntran från en fantastisk röst

I sommar fyller Mavis Staples 77 år. Och trots en lång och framgångsrik karriär inom gospel och R&B, först i legendariska The Staple Singers och sedan som soloartist, tycks hon bara befinna sig mer och mer på toppen. Och hennes röst är inte bara intakt; den blir hela tiden mer nyansrik.

Efter en skiva producerad av Ry Cooder och två av Jeff Tweedy (Wilco) – alla i toppklass – är det nu dags för den egensinnige folkrockaren M Ward att ta över stafettpinnen. Han gör det med varlig hand, fokuserar på Mavis röst och ger den en småruffig inramning. Han har kallat in en rad artistkollegor att skriva låtar: Nick Cave, Neko Case, Justin Vernon, Valerie June, Ben Harper med flera. Resultatet är oemotståndligt.

Här finns en tydlig utgångspunkt i Mavis engagemang i medborgarrättsrörelsen; med en längtan efter rättvisa och ett hopp om en bättre värld. Liksom en stark tro på att Gud bär genom det svåra, kombinerad med övertygelsen att tro och handling går hand i hand: Det är vi som måste vara Guds redskap för en bättre värld. Över allt vilar ljuset, glädjen, kärleken och hoppet.

Avslutande MLK song lånar texten från självaste Martin Luther King Jr, och hon sjunger bland annat: ”If I can cheer somebody with a word or song … then my living will not be in vain.” Nej, Mavis Staples liv har då sannerligen inte varit förgäves – och hon fortsätter trösta och uppmuntra oss med sin sång och den hon är.

MAVIS STAPLES
Livin’ on a high note
(Anti/Playground)
Betyg: 4 (av 5)

(Recensionen har publicerats i tidningen Dagen.)

Det här inlägget postades i Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.