Giganter i ödmjukt och lekfullt samspel

Fyra av countrymusikens största – och på många sätt mest udda – profiler, Johnny Cash, Willie Nelson, Waylon Jennings och Kris Kristofferson, bildade under några år ”supergruppen” The Highwaymen, med ett storsäljande album 1985 och sedan två ytterligare i början av 1990-talet, då de också tog konceptet på ett antal turnéer. Bland annat besökte de Sverige och Globen i mars 1992.

Den här nyutgivna boxen innehåller tre cd med liveinspelningar: En hel och mycket generös konsert (35 låtar!) från 1990 – som också kan beskådas på den medföljande dvd:n – samt ett antal låtar från Farm Aid 1992 och 1993. Som bonus finns en studioinspelning av Bob Dylans One too many mornings, som Cash och Jennings spelade in som duett 1986. Här har den mixats om och kompletterats med insatser från Nelson och Kristofferson, de två av kvartetten som fortfarande är i livet. En riktig pärla, som får mig att drömma om fler ”nya” Highwaymen-låtar.

Som helhet är lyssningen på allt detta en ren fröjd. Fyra tydliga profiler med enorm pondus som ödmjukt och lekfullt stöttar och kompletterat varandra – med ett band bestående av det bästa Nashville kunde erbjuda vi den här tiden. Allra bäst (minns det också precis så från Globen) är nog ändå Willie Nelson, som briljerar rakt igenom med både sång och gitarrspel.

THE HIGHWAYMEN
Live – American outlaws
(Columbia/Sony)
Betyg: 4
(av 5)

(Recensionen publicerad i tidningen Dagen.)

Det här inlägget postades i Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.