Sårbar öppenhet och stark integritet

Johan Heltne har ett ärr i hjärnan från en misslyckad operation, men också ett ärr i själen från sitt förflutna. Det har i hans musik, liksom i hans författarskap, alltid funnits en brottning – bitvis kampfylld och ångestladdad – med uppväxten i en miljö präglad av karismatisk konservativ kristendom i allmänhet och Livets Ord i synnerhet. Det han själv kallar den blinda religionen.

Motiven finns väldigt tydligt även på nya albumet Ett är i hjärnan, men här finns en ny känsla av att kampen är över, eller i alla fall gått in ett nytt skede. Till ett luftigt och varmt elektroniskt sound sjunger Heltne avslappnat, ibland närmast viskande om att känna sig fri, att inte var rädd och att våga gå vidare. Kanske hör jag här främst en längtan efter att bli vuxen ”på riktigt”.

Musiken är rytmiskt suggestiv och full av stämningar, ibland i kontrast till texten – vilket gör helheten ännu starkare då kluvenheten speglas tydligare: Jag har nått en ny frihet, på sätt och vis försonats med uppväxten, men ärret finns kvar. Ibland kliar det, men till skillnad från när det var ett öppet och smärtande sår kräver det inte längre min uppmärksamhet.

Ett ärr i hjärnan är ännu en stark och hudlös samling sånger från Johan Heltne, som i sitt konstnärskap lyckas förena sårbarhet och öppenhet med en stark personlig integritet. Det är stort.

JOHAN HELTNE
Ett ärr i hjärnan
(Raffaella/johanheltne.se)
Betyg: 4
(av 5)

(Recensionen har publicerats i tidningen Dagen.)

Det här inlägget postades i Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.