Ovanligt ljus och lättsam Mike Scott

Mike Scott besitter en förmåga att få det att låta Waterboys oavsett vilken musik han ger sig på. På nya albumet är det mycket svängiga rytmer och influenser från R&B, soul, funk och till och med hiphop. Men rocken och folkmusiken finns kvar; Steve Wickhams fiol känns lika sylvass som trygg i sammanhanget. Det hela funkar överraskande bra, ändå spretar det i slutändan lite väl mycket. Dubbel-cd med 23 låtar är ett svårt format att fylla med jämn kvalitet.

Mike Scott är nygift, underbart kär och lycklig – vilket gör att  det är en ovanligt ljus och lättsam Waterboys-skiva. Scott brukar med skarp blick granska samtiden och historien, reflektera över den uråldriga kampen mellan gott och ont, lyfta vårt sökande efter Gud och oss själva, hylla konsten och fantasin – och krydda med citat från favoritförfattaren CS Lewis. Här är det mest ganska enkla kärlekslåtar. Scott har genom åren skämt bort oss med briljanta sådana också – och här läggs låtar som Love walks in till dessa favoriter. Ändå är det i berättande låtar som New York I love you och Nashville, Tennessee han verkligen briljerar. Lite politisk blir han också, då beskrivningen av narcissisten i Monument för tankarna till en viss president.

THE WATERBOYS
Out of all this blue
(BMG/Border)
Betyg: 3 (av 5)

(Recensionen har publicerats i Dagen.)

Det här inlägget postades i Kultur, Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *