En mästare som alltid är på väg

Det har alltid funnits en påtaglig värme i Christian Kjellvanders musik, oavsett om den viskar eller larmar; en värme som har sitt centrum i den glödande rösten. Men värmen finns också i texternas ömhet inför människans kamp och snubblande steg; i viljan att ta livet för vad det är och utifrån det skapa något bra. Den känns också i den ödmjuka nyfikenheten inför livets stora frågor och andliga dimensioner.

Allt det här finns på nya mästerliga skivan Wild Hxmans, men i något friare form än tidigare. Låtarna är längre, musiken rör sig dynamiskt inom en bred ram av americana/rock och tillåts att både byggas upp och brytas ned. Den bär kongenialt fram skivans berättelser om människor i rörelse, på väg mot det nya och okända.

I Curtain maker möter vi en syrisk kvinna på flykt, som i sitt arbete som gardinsömmerska lärt sig vikten av att alltid släppa in lite ljus – vilket nu blivit både livlina och levnadsregel. Det är också detta glimtvisa hopp som många av skivans låtar landar i. ”Come on now, spread the love – until we finally drift away”, sjunger Christian i The thing is, och i Love xomes slår han fast: ”Love comes to those who don’t quit.” Christian Kjellvander slutar inte att söka efter ljus och kärlek. Och jag kan inte sluta lyssna.

CHRISTIAN KJELLVANDER
Wild Hxmans
(Tapete/Border)
Betyg: 5 (av 5)

(Recensionen har publicerats i tidningen Dagen.)

Det här inlägget postades i Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *