Johnny Cash renskalad och i orkesterversion

När populära artister går bort, fortsätter det komma nya skivor med dem under många år. Dels nysammansatta samlingar av olika slag, dels skivor med tidigare outgivna inspelningar. Ibland kan också gamla inspelningar med artisten ”utvecklas” med hjälp av nyinspelade pålägg. Vi har på det sättet fått höra en hel rad med nya ”duetter” med redan döda artister. Lägg därtill att det på grund av skivmarknadens återgång till vinyl finns efterfrågan på att ge ut skivor på LP som tidigare endast funnits som CD.

Johnny Cash lämnade oss 2003, och vi har sedan dess fått ta del hans välkända stämma i alla de här varianterna. På nysläppta Johnny Cash and the Royal Philharmonic Orchestra har 12 Cash-låtar arrangerats och spelats in av den berömda engelska symfoniorkestern, och mixats ihop med gamla Cash-inspelningar. Låtvalet är lyckat och föredömligt brett, från riktiga klassiker som Man in black och Ring of fire till mer oväntade, men fina, Galway bay och I came to believe. (Mindre lyckat val: The loving gift.) I den gamla gospeln Farther along får Johnny Cash sällskap av en annan (levande) legend, Duane Eddy, som fått lägga till sin typiska twang-gitarr.

Samtidigt som skivan bjuder på ny och rolig lyssning, kan man fråga sig vad de här storslagna arrangemangen egentligen tillför originalen? Inte så mycket, om sanningen ska fram. Men förhoppningsvis får det här tilltaget fler att upptäcka den enastående och unika artisten Johnny Cash och hans digra låtkatalog.

1988 släppte Johnny Cash CD:n Classic Cash: Hall of Fame Series, där han spelat in 20 välkända låtar från sin redan då långa karriär på nytt. Alla de stora hitsen och några till, med enhetligt sound och i fokuserade, energifyllda versioner. Möjligen med tempot ibland lite väl uppdraget, på bekostnad av dynamik och dramatik, men hellre det än tvärtom. För mig har det varit en bra skiva att sätta i händerna på alla dem som upptäckte Cash först i och med det succéartade samarbetet 1994–2003 med producenten Rick Rubin.

I våras släpptes skivan för första gången på vinyl, som dubbel-LP. Till Record Store Day nu i oktober släpptes en specialutgåva av skivan, Early Mixes som innehåller de allra första mixerna från inspelningarna och med helt ny låtordning. Alla versioner är tidigare outgivna. Det här visar sig lyfta Classic Cash till nya höjder. Det hela är mer renskalat, utan senare tillkomna pålägg. Kvar är det klassiska ”boom-chicka-boom”-soundet, med Bob Woottons tongivande gitarrspel i fokus. Jag är hemma.

JOHNNY CASH
And The Royal Philharmonic Orchestra
(Legacy/Sony)
Betyg: 3
 
JOHNNY CASH
Classic Cash: Hall of Fame Series/Early Mixes
(Mercury/Universal)
Betyg: 4

(Recensionen har publicerats i tidningen Dagen.)

Det här inlägget postades i Kultur, Musik, Recensioner. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.